In het voorjaar van 2022 hield het Vlaams Talenplatform een grootschalige bevraging bij taalleerkrachten in het secundair onderwijs uit Vlaanderen en Brussel. Meer dan duizend leraren gaven hun mening over onderwerpen als de eindtermen, professionalisering, toetsen en lesmateriaal, en de grote constante was: de lat moet hoger voor de talen. De enquête resulteerde in een lijvig rapport dat negen bevindingen en meer dan twintig aanbevelingen bundelt.

In het rapport doet het Talenplatform een oproep aan de overheid om de kwaliteit van de taalleraar mee te helpen garanderen, het imago van de talenopleidingen te versterken en om de onderwijssector aantrekkelijker te maken voor de taalexpert. Met onder meer een grootschalige talencampagne en een slimme website kan de overheid de taalleraren dichter bij kwaliteitsvol lesmateriaal en professionaliseringsinitiatieven brengen en de nieuwe richting Moderne Talen in de derde graad goed in de markt zetten. Dat alles biedt taalstudenten volop perspectief én carrièrekansen in uiteenlopende sectoren. Het rapport werd opgepikt door verschillende media, zoals Knack, Radio 1, vrt nws en De Standaard.

misschien vind je dit ook interessant

  • Winnaars Smaakmakers- wedstrijd bekend

    In het najaar van 2022 lanceerde het Vlaams Talenplatform een oproep aan studenten en taalleerkrachten om een [...]

  • Het VTP op de CNO-Taaldag en de Profff-studiedag

    Op donderdag 9 maart 2023 presenteerden we het Vlaams Talenplatform op de drukbezochte Taaldag van het Centrum [...]

  • VACATURE – projectcoördinator Vlaams Talenplatform

    Het Vlaams Talenplatform verenigt vertegenwoordigers van de universitaire taalopleidingen in Vlaanderen en zet zich in voor kwaliteitsvol [...]