Om de lancering en ondertekening van het taalcharter in de verf te zetten, organiseerde het Vlaams Talenplatform op 26 maart het netwerkevent ‘Taalkracht als werkkracht’.

Tijdens het netwerkevent ging VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck in gesprek met leidinggevenden, hr-managers, taalexperten en onderzoekers. Zij belichtten de verschillende vlakken waarop taalprofessionals een aanwinst zijn voor bedrijven en organisaties. Brussels minister van Meertaligheid Sven Gatz sloot het panelgesprek af met een slotwoord

Wil je nog eens de sfeer opsnuiven van de avond en te weten komen wat de deelnemers ervan meenamen? Bekijk dan hier onze aftermovie.

Waar ging het over?

Tijdens het panelgesprek gingen we in gesprek met leidinggevenden, hr-managers, taalexperten en onderzoekers over drie thema’s:

Het to-taal-pakket van de taalprofessional
Het veelzijdige competentieprofiel van taalprofessionals De rekrutering van taalprofessionals  

Een taalprofessional beschikt over een breed scala aan competenties die in alle sectoren kunnen worden ingezet. We gingen onder meer in gesprek met Melina De Dijn (KU Leuven) en Martine Taeymans (directeur HR, marketing, communicatie en organisatieontwikkeling bij VOKA) om inzicht te krijgen in het unieke competentieprofiel van de taalprofessional, en hoe die een meerwaarde creëert voor bedrijven en organisaties.

Bekijk hier het gesprek Het to-taal-pakket van de taalprofessional

Levenslang (taal) leren
Levenslang taal leren op de werkvloer Werken aan talige, interculturele en communicatieve vaardigheden binnen uw bedrijf

Elke werknemer heeft baat bij talige, interculturele en communicatieve vaardigheden. Die zorgen ervoor dat uw bedrijf een krachtige boodschap kan uitdragen, dat interne en externe samenwerkingen vlot verlopen, en dat ideeën en concepten kunnen worden vertaald naar het juiste doelpubliek. Bedrijven en organisaties kunnen ook hiervoor een beroep doen op taalprofessionals. Aan het woord waren Kelly Jayne Aylward (Managing Partner Moore Grants & Incentives bij Moore Belgium) en Christine Engelen (Directeur Linguapolis – Universiteit Antwerpen).

Bekijk hier het gesprek Levenslang (taal) leren

AI voor en door taalprofessionals
Kansen en uitdagingen van AI De taalexpert als gids bij ontwikkeling en gebruik van taaltechnologie

Ongetwijfeld heeft u al kennisgemaakt met ChatGPT, de chatbot van OpenAI. Maar kan een chatbot een taalprofessional vervangen? In dit luik bespraken we de belangrijke rol die taalexperten spelen bij zowel de ontwikkeling van nieuwe taaltechnologieën, als bij de implementatie ervan in verschillende bedrijfsprocessen. We gingen hiervoor in gesprek met professor computerlinguïstiek Véronique Hoste (UGent) en Kristien Vermoesen (managing partner bij communicatiebureau FINN).

Bekijk hier het gesprek ‘AI voor en door taalprofessionals

Ondertekende uw organisatie of bedrijf het taalcharter nog niet?

Vul dan snel het online formulier in.

Zet uw engagement in de kijker op sociale media!

Onderstaande post kunt u delen op uw kanalen. Vergeet zeker niet @vlaams.talenplatform op Instagram, @vlaamstalenplatform op Facebook, @vlaams-talenplatform op Linkedin of @VLTalenplatform op X te vermelden!